Chorus Lins blogg

Höstterminen 2012

Julefrid

2012-12-21

Vi lägger hösten 2012 till handlingarna. Det har som vanligt varit en händelserik och rolig termin! Minnena från Rossinis Petite messe solennelle kommer att finnas med oss länge, och våra underbara Adventskonserter kom som vanligt som pricken över "i".Repetition med musikerna.


Inom ramen för de traditionella konserterna finns ändå en balans mellan nytt och gammalt. Fredrik Sixtens "Magnificat" som vi genomförde tillsammans med Gösta Nylund och musiker från Östgötamusiken var en ny utmaning för oss, men inga Adventskonserter utan Nu tändas tusen juleljus och Jul, jul, strålande jul.Anna-Carin och Gösta under repetitionen.


Vi har privilegiet att få sjunga för en stor och trogen publikskara på dessa konserter. Dock var det en och annan som stannade hemma när den värsta snöstormen drabbade Linköping den 5 december. Men de tappra (och ändå förvånansvärt många) själar som ändå tog sig till Slaka kyrka fick nog lön för mödan! Vid de tre senare konserterna i Ödeshög och S:t Lars var det betydligt lugnare väderlek och därmed också de publiksiffror vi blivit bortskämda med. I Ödeshög kom dessutom årets kanske finaste publikkommentar från en gammal dam som enligt utsago ska ha sagt "det där det var som bomull i öronna...å så lite pompelipompi på dä! Å så rara di ä ungdommera!".


Nu ska vi smälta detta och ladda inför nya tag i vår.

God jul och gott nytt år till er alla från oss i Chorus Lin!

  • Inlagt av Maja Beckman

Rosor för Rossini

2012-11-19


En stor liten mässa. Foto: Ray Leigh


Höstens stora utmaning är avklarad – med bravur! Framförandet av Rossinis "Petite Messe Solennelle" innebar fullsatta bänkar i Sankt Lars kyrka i lördags, och publiken var minst sagt lyrisk.

"Det här är en av de bästa konserter jag någonsin varit på", skrev Correns recensent Helena Lundberg, som gav konserten fem C av fem möjliga. Läs den fina recensionen här.Regina Fredriksson framkallar gåshud med Per Borin. Foto: Ray Leigh


Många amen blev det. Foto: Ray Leigh

Hela hösten har vi pratat om vecka 46 som "Rossiniveckan". Vi repeterade Rossini tisdag, onsdag, fredag och lördag för att sedan ge allt vi hade i samband med lördagseftermiddagens konsert. Dirigent Per Borin har jobbat intensivt och noggrant med oss och har för övrigt lämnat en hel del spår även i våra noter. Otäcka, vårtnästa häxor, citroner, överkryssade tyska fläskkorvar, kånkenryggsäckar packade med sextondelar och strålande solar finns antecknade på ett antal ställen. Allt för att optimera fugor och attacker, vokalfärg och nyanser, toner och tempi.Dan före dan – Rossiniveckans sista repkväll. Foto: Errol Tanriverdi

Lätt var det sannerligen inte och utan vår kära Anna-Carin Strand, som stått för körinstuderingen, hade det inte ens varit möjligt. Nu blev det både lustfyllt och högklassigt! Vi njuter av efterklangen och inser lite förvirrat att vi faktiskt gjorde någon form av succé trots allt.Konserten: "Petite Messe Solennelle" av Gioacchino Rossini, framförd av Linköpings Symfoniorkester, Chorus Lin, Musiklinjens kör vid Vadstena folkhögskola och solisterna Regina Fredriksson, Astrid Robillard, Markus Pettersson och Anton Ljungqvist, under ledning av dirigent Per Borin.

  • Inlagt av Lina Liman

Årets alumner vid LiU

2012-10-12

Ett intensivt repetitionsarbete med Rossinis ”Petite Messe Solennelle” avbryts emellanåt av Fredrik Sixtens ”Magnificat”, en och annan julpärla och... Beach Boys ”I get around”. Vad beror nu detta på? Jo, förutom våra spännande konserter genomför Chorus Lin då och då sjungningar på uppdrag.

Här senast anlitades vi av Linköpings universitet för att hedra de två personer som utnämnts till årets alumner, Carina Brage och Melker Becker. I firandet i Keyhuset på campus den 4 oktober fanns en del av kören på plats för att höja stämningen.

Vi bidrog bland annat med en specialskriven text om dagens hederspersoner till Bellmans ”Bort allt vad oro gör”. Se universitetets filmer om årets pristagare på Youtube.

  • Inlagt av Maja Beckman