Chorus Lins blogg

20100701

Höstterminen 2010

Gott slut på gott år

2010-12-31

Ett Chorus Lin-år – det 27:e i ordningen – lider mot sitt slut.

Från vårterminen minns vi en särdeles svängig vårkonsert med jazztrio och en försommarkonsert i idylliska Sunds kyrka. Vi hann även med ett körläger, fem brödsjungningar, en valborgssjungning och en somrig terminsavslutning med tipspromenad och grillning – hur avlägset känns inte det så här i kallaste, snöigaste december?

På höstterminens första repetition släpptes nyheten om den kommande julskive-inspelningen, och hösten ägnades åt att öva in adventsmusik till såväl skiva som konsert. Samtidigt förbereddes november månads stora Brahmsproduktion och Nordisk sångfest, som inträffar i maj 2011. Parallellt med detta fick vi chansen till individuell sångträning ledd av Karin Westberg. Utöver det lyckades vi riva av ett körläger, en kördag och två brödsjungningar.

Sammanfattningsvis hade vi ett intensivt men roligt 2010, som kan ses som ett praktexempel på avancerad planering signerad Chorus Lins styrelse och musikråd och ett kvitto på engagemanget och drivet i vår fina kör.



Adventskonsert i S:t Lars kyrka den 5 december.

Och som sig bör avslutades året med nyss nämnda adventskonsert. Den traditionsenliga konserten bjöds vid fyra tillfällen: ett i Slaka kyrka, ett i Heda kyrka och två i S:t Lars kyrka. Carols och psalmer, kyrkslaviska och italienskt latin, gamla kändisar och nya bekantskaper – allt detta och mycket mer gav julstämning till en månghövdad publik.



Björn, Annika, Peter I, Julia N, Linn och Susanna
julmyser på terminsavslutningen.

Men innan kören skingrades för jullov hann vi även med en mysig terminsavslutning. Knytkalas med julbord inleddes med en pysseltävling som nästan fick oss att undra varför vi är en kör och inte en förening för pappslöjd. Se bara på fotona på två av fem tävlingsbidrag:


Pyssel på temat "Med åsneexpress till Betlehem".


Det vinnande bidraget, lag Durocs alster på temat "Julen blev aldrig densamma", och vandringspriset Den gyllene skinkgaffeln.

Med dessa bildbevis på körens kreativa bredd tackar Chorus Lin för ett gott 2010 och önskar ett minst lika gott 2011. På återseende!

  • Inlagt av Tua Holm

Chorus Lin sjunger önskemusik i P2

2010-12-17

"Önska i P2 är programmet där du som lyssnar väljer klassisk musik". Så beskrivs det program där lyssnaren Gill från Linköping i dagens sändning önskade att få höra stycket Lux Aurumque av Eric Whitacre. En Chorus Lin-medlem råkade ratta in P2 på morgonkvisten och fick då höra vår inspelning från cd:n Come in and stay a while från 2009. Kul! Vi tackar P2 för uppmärksamheten i etern.

Programledaren Pernilla beskriver inspelningen som "änglasång", se hennes blogginlägg här. Programmet finns i sändningsarkivet, och det är alltså sändningen den 17 december 2010 som du ska leta dig fram till för att höra lite härlig Whitacremusik. Spola fram till ca 21:30 så kommer du direkt till Lux Aurumque.

  • Inlagt av Tua Holm

Bra som i Brahms

2010-12-09

Nä, "bra" räcker inte. Det var magiskt!


Foto: Arvid Rosén.

Jag syftar på Chorus Lins framförande av Brahms Ein deutsches Requiem den 13 november i S:t Lars kyrka. Vi var dock inte ensamma om att skapa magin. Produktionen gjordes tillsammans med Linköpings symfoniorkester och Vadstena folkhögskolas musiklinjes kör. Mats Nilsson dirigerade och solopartierna sjöngs av Anton Ljungqvist, baryton, och Vivianne Holmberg, sopran.

Sist men inte minst var även vår egen Anna-Carin Strand en del av framgångarna genom sin insats som Brahmsrepetitör och ordinarie dirigent i de båda körerna. Dessutom passade Anna-Carin på att sälla sig till övriga sopraner i kören under själva konserten.


Foto: Errol Tanriverdi.

S:t Lars var fullsatt och stämningen var fantastisk. I verkets allra maffigaste partier kändes det som att taket skulle lyfta. Under repetitionerna hade vi lärt känna Mats Nilssons trygga dirigerande och sympatiska utstrålning. Detta intensifierades ytterligare under konserten, bl.a. i ett oförglömligt slutackord med en dirigentpose som snabbt döptes till "tvåhandsfattning om lasersvärd" i Chorus Lin.


Vivianne Holmberg och Mats Nilsson i samspråk under genrepet.
Foto: Gert Vogel.

"Mäktigt med mässa i S:t Lars", tyckte Correns recensent och jag tror att alla som var närvarande skulle hålla med. Du hittar recensionen här.

Tack allihop, både deltagare och publik, som bidrog till att göra denna kväll så minnesvärd!

  • Inlagt av Tua Holm

Chorus Lin överraskar på Youtube

2010-12-03

I slutet av oktober kom en ovanlig brödsjungningsförfrågan: Kunde några ur Chorus Lin tänka sig att göra en variant på Radiotjänsts Tack-sång under premiärkvällen för en temavecka om innovation och entreprenörskap? Frågan kom från Innovationskontoret vid Linköpings universitet, evenemanget hette Vecka 45, och uppdraget innebär även att författa en sångtext på temat.

"Javisst!", blev det givna svaret. Förstasopranen Lina skrev den snitsiga texten, och ett tiotal ur kören repade in låten med andratenoren Jonas på välklingande leadsång.

Framträdandet finns förevigat på Youtube. Se klippet och läs texten nedan!



Tack, ni som vågar
bejaka er spirande nyfikenhet
för den ger mänskan drivkraft,
idé blir verklighet.
Är eller vill ni bli
innovatörer, entreprenörer?
Fyrti(o)fem, det är en vecka för er!

Snack, mycket verkstad
och massor av spännande evenemang;
det här är bara början
på ett rikt program.
Fackfolket, lekmännen, liten å stor
sporrar varandra
– fyrti(o)fem, en vecka där tillväxten gror!

Text: Lina Strandberg

  • Inlagt av Tua Holm

Kördag 16 oktober

2010-11-13

För att umgås ordentligt, både socialt och musikaliskt, brukar Chorus Lin boka in en kördag någon gång per termin. Höstterminen 2010 inföll detta en vacker lördag i oktober.

Förmiddagen ägnades åt Brahms Requiem. Alla sju satser fick sig en omgång i såväl stämvis som blandad formation.


Anna-Carin i högsta Brahms-hugg.

Efter en stärkande lunchrast bytte vi spår och ägnade oss helhjärtat åt adventsrepertoar inför de traditionella konserterna i början av december. När reptiden var till ända lämnade Anna-Carin över rodret till körens klubbmästeri, som naturligtvis greppade den juliga stafettpinnen.


Jessica, Christoffer och Ingrid, redo att lussa för resten av kören.


Suddig tomte.

Östgötamusikens fikarum doftade av glögg, lussekatter och granris, och stämningen steg i takt med Bing Crosbys och Ella Fitzgeralds lena stämmor.

Självaste jultomten kom på besök för att dela ut små julklappar på sitt allra fryntligaste vis. Klapparnas innehåll gav ledtrådar till bordsplaceringen till middagen på ett av Linköpings italienskinspirerade vattenhål, Restaurang Mozzarella. Där intogs pasta med chilikryddig sås, och ett glas vin eller öl för den hugade.


Och vad gör en liten kanelstång som du alldeles ensam
på en restaurang som denna?


Ungefär halva sällskapet med Joel och Staffan i förgrunden.


Ingrid, gäst-Johannes och Johanna B.


Julia N och Christoffer.

Kvällen fortsatte hemma hos Christoffer, en tradition som börjar bli snudd på lika kär som adventskonserterna. Trevligt är bara förnamnet!

  • Inlagt av Tua Holm

Chorus Lindividen: Fanny Cedergårdh

2010-10-01


En rofylld älgko?

Fanny är ett av våra senaste stjärnskott. Sedan i fjol sjunger hon med Chorus Lins altar, samtidigt som hon pluggar till civilingenjör i teknisk biologi. Trots sin relativa ungdom har Fanny imponerande musikaliska meriter. Det är nog inte många 21-åringar som har kört ut dirigenten från en konsert, skrivit hitlåtar om utomjordingar och spelat orgel med ambition att tända kyrklamporna.

Vi återkommer till det, men först lite uppsjungning:
Dur eller moll? Helt klart dur! Jag älskar att ha roligt och sjunga glad musik. Gärna jazz!
Brahms eller Beatles? Hm, det är nog en 50/50-situation. Brahms när jag ska tagga för en utmaning och Beatles om jag är ledig.
Forte eller piano? Forte!
Ritardando eller accelerando? Ritardando. Åh, det får mig att tänka på alla svenska klassiker som man snyftar till på studenten.
Dansgolv eller fäbod? Dansgolv!

Jag kan inte låta bli att sjunga när: Jag befinner mig i ett rum med grym akustik.
Favoritstycke att sjunga: Det finns inget bättre än att i en gammal kyrka med mäktig akustik sjunga ”Magnum mysterium”, av Morten Lauridsen.
Bästa tonsättaren, alla kategorier: Eric Whitacre.
När jag sjunger tror jag att jag ser ut som: En rofylld älgko.

I min skivspelare ligger just nu: Av en slump Chorus Lins Come in and stay a while. Jag har missat några rep och fick lite körabstinens.
...och den här skivan hoppas jag att ingen upptäcker hemma hos mig: "Klass 6A, Blandade bitar". En skiva med låtar som min klass skrev i högstadiet. Där ingår bland annat min stora hit "Utomjordingen Peter": "Dumdidum... Vi vet inte vad dom heter och dom bor på andra planeter, men jag har träffat en som heter Peter. Peters släkt är gröna och dom är (*skratt*) fett sköna, dom bor på månen... Dumdidum" .

Annars lyssnar jag också på: Jazz, klassiskt och övrig radiomusik.
...och om jag bara fick spela en enda låt på repeat resten av livet skulle jag välja: "Himlen är oskyldigt blå" eller något med Abba.
Det bästa med Chorus Lin: Soundet, Anna-Carin, alla blandade personligheter och gemenskapen.

Pinsammaste körupplevelsen: Precis före ett rep i en kyrka, då vi var först in i lokalen. I stället för att trycka på lampknappen längst bak i kyrkan, så lyckas jag slå igång orgelmusiken som spelar ett bra tag innan vi lyckas stänga av den. Varför man har orgelmusik som styrs av en knapp, det är en annan fråga.

Ja, och så var det då historien om den utkörda dirigenten, ett minne som Fanny själv klassar som sin mäktigaste körupplevelse: Jag var med en kör i Italien på en utomhuskonsert. Vi börjar vår del i konserten med att skicka ut dirigenten (det var hans idé) och sedan står vi själva och sjunger och dansar oss igenom hela repertoaren och det svänger så mycket så att hela gradängen börjar gunga! Det låter flamsigt men vi fick stående ovationer och en liten italiensk tant på första raden som ställde sig upp och ropade "Bravissimo". Fruktansvärt roligt!

  • Inlagt av Lina Strandberg

Körläger 18-19 september dag 2

2010-09-23

Trots nattsudd och smala våningssängar startade körlägersöndagen i samma tempo som lördagen. Vår ordinarie dirigent Anna-Carin värmde upp våra röster innan Karin Westberg, helgens gästpedagog, ledde oss i en serie lekfulla lyhördhets-, samarbets- och improvisationsövningar. Jag låter bilderna tala:


Karin ...

... Joel, Björn och Hanna ...

... och Anna-Carin.



Brahms, fikapaus, adventsrepertoar, lunchpaus, stamrepertoar och ytterligare träffar med Karin i olika konstellationer stod på schemat innan det var dags för körlägrets största utmaning – kampen om den gyllene stämgaffeln. Detta vandringspris har funnits hos tenorerna sedan deras storstilade seger i februari 2010. Nu var det emellertid dags för sopranerna att knipa den åtråvärda pjäsen med sin gestaltning av hösten, en tolkning som kittlade såväl öron som näsor. Grattis, sopraner! Nästa körläger sitter stämgaffeln löst ...

När den sista tonen var sjungen kunde vi tacka varandra och oss själva för ännu ett mysigt och matnyttigt Chorus Lin-läger. Vid det laget återstod bara städningen, men t.o.m. städning blir en rolig syssla i vår trevliga kör!


Clara ...

... Susanna ...

... Jan ...

... och Linn och Anki.

  • Inlagt av Tua Holm

Körläger 18-19 september dag 1

2010-09-21


Intensivt arbete.

I början av varje termin åker Chorus Lin på läger. Över en helg repar vi som bara tusan samtidigt som vi också umgås och har trevligt. Höstterminens läger gick av stapeln 18-19 september och den här gången skulle det bli lite annorlunda. Efter att ha äskat pengar från Linköpings universitets kulturfond har vi anlitat sångpedagogen Karin Westberg för att arbeta med oss både individuellt och i grupp. Under rephelgen genomförde vi arbete med Karin i grupper om tre, stämvis och även i helkör. Att hon och Anna-Carin, vår dirigent, fanns på plats samtidigt gjorde att vi kunde få stöd och tips i diverse olika konstellationer samtidigt som Anna-Carin repade med den övriga kören. Arbetet med Karin kommer att fortgå även efter körhelgen och vi rapporterar mer om det längre fram!


Festförberedelser.

Efter en intensiv lördag avslutade vi förstås med fest! Vi har ett fantastiskt clubmästeri som förberett mycket god mat (och som även fått arbeta hårt med mycket annat en helg som denna). Chorus Lins fester är sällan särskilt formella men det är ofrånkomligt vissa moment som återkommer vid dessa tillfällen. Sång är givet och det blev snapsvisor, ABBA-medley och framåt nattkröken en oförglömlig version av ”Shall I compere thee to a summers day”. Det kan hända att Shakespeare vände sig i sin grav!

Det fanns ytterligare ett framträdande koristerna kommer minnas lång tid framöver. Altarna och sopranerna framförde gemensamt ett cirkusliknande gyckel som inte lämnade någon oberörd! Vi ska inte gå in på detaljer här och nu men om ni träffar någon som sjunger i sopran- eller altstämman i Chorus Lin så fråga om hennes hemliga talang...

  • Inlagt av Maja Beckman

Chorus Lindividen: Erik Nilsson

2010-09-16


Found in Paradise Lost. Och i Chorus Lin.

Erik är helt klart bäst i kören, i alla fall på att bläddra tyst. Han läser numera noter direkt från sin iPad och är således helt papperslös. Men så är han också mjukvaruarkitekt på Motorola och musikfanatiker av sällan skådat slag. I somras sjöng han Paradise Lost för självaste Eric Whitacre i Carnegie Hall i New York tillsammans med 424 andra korister – något av det mäktigaste han har varit med om som sångare.

– Bara att vara där var obegripligt, berättar han. En av de största körerna jag sjungit i. Uruppförande och teknodunk med taikotrummor och cello!

Vad få vet är att Eriks körbana startade som en ren och skär flykt från skolan, redan på lågstadiet i Borås. Den som var med i skolkören slapp lektionerna och Erik nappade direkt – för att så småningom upptäcka att det där med körsång faktiskt var riktigt kul. Nu är han tenorernas representant i Chorus Lins musikråd som bland annat väljer repertoar och sållar agnarna från vetet vid våra provsjungningar. Han sjunger även i vokalgruppen Sångoglam, vilket har peppat honom att våga ta steget och arrangera musik på egen hand.

Dags att sjunga ut, Erik!
Dur eller moll? Dur! Särskilt som sista ton även om det inte står så.
Brahms eller Beatles? Beatles. En hård duell men jag håller på att repa in "Blackbird" nu och det är ju bland det snyggaste man kan sjunga.
Abba eller Beach Boys? Blir svenskt här. Abba!
Forte eller piano? Fortepiano kanske blir en bra kompromiss?
Ritardando eller accelerando? Ritardando.
Fågelkvitter eller regnsmatter? Om jag är inomhus får det bli regnsmatter, utomhus fågelkvitter.
Dansgolv eller fäbod? Fäbod! Känner mig helt förvirrad på ett dansgolv, vet inte vad man gör på ett sådant.

Mäktigaste körupplevelserna:
1) Chorus Lins julkonsert 2007. Avslutad med "Lux Aurumque", magi och stående ovationer.
2) Lihkörens jubileumskonsert 2001. Helt galen publik i ett fullsatt Konsert & Kongress.
3) "Paradise Lost" av Eric Whitacre i Carnegie Hall, New York, juni 2010.

Favoritstycke att sjunga: "Sleep" av Eric Whitacre.
Bästa tonsättaren, alla kategorier: Hans Zimmer.
När jag sjunger tror jag att jag ser ut som: En stor dubbelhaka.
I min skivspelare just nu: "Paradise Lost", liveinspelning.
...och den här skivan hoppas jag att ingen upptäcker hemma hos mig: "Gränslös" med Tommy Körberg. Borde nog dröja 20 år tills jag lyssnar på sådant.
Annars lyssnar jag också på: Progressiv rock, Dream Theater, Symphony X, med mera.
... och om jag bara fick spela en enda låt på repeat resten av livet skulle jag välja: "AC/DC" från Starlight Express av Andrew Lloyd Webber. Knäppt beroendeframkallande sång. Jag skulle bli vansinnig, men det vore det värt.

Jag är stolt över: Att ha fått sjunga solo på Chorus Lins skiva, Come in and stay a while.
Jag ryser av: Det delade ackordet i "Close Your Eyes" ur "Paradise Lost".
Jag är beroende av: Sång!
Det bästa med Chorus Lin: Alla glada sångare och sångerskor!

  • Inlagt av Lina Strandberg

Kickoff för NSSS-arrangörerna

2010-09-15

Onsdagen den 8 september samlades alla de fem körer som gemensamt ska arrangera NSSS - Nordisk studentsångarstämma - 2011. Det hela ska gå av stapeln 5-8 maj och är som en enda stor firmafest för studentkörer från hela Norden. Värdstad på tur är alltså Linköping och de glada koristerna som gemensamt ska ro iland detta kommer förutom från Chorus Lin också från körerna Lihkören, Linnea, Lithösen och Skön.


Sköna killar.

Tanken med onsdagens aktiviteter var att se och klämma lite på varandra samt få information om planeringsläget. Efter att körernas ordföranden hälsat alla välkomna tog Hans Lundgren, Director Mucises vid Linköpings universitet, vid och stod för presentationen av vad som hittills gjorts och bjöd även på en historisk tillbakablick.


Blandade basar på rad.


Triss i sopraner.

När fem studentkörer samlas måste det förstås sjungas och det förvånar väl ingen att en stor del av sångerna var snapsvisor. Chorus Lin som i vanliga fall inte hänger sig åt just dessa sånger klämde i så gott det gick. Som avslutning hade Lihkörens klubbmästeri ordnat pastasallad och dryck och vi fick tillfälle att socialisera med varandra.

När sällskapet började tunnas ut slutade denna kväll som körsammankomster brukar; med mer sång. Kontentan efter denna träff är att vi har ett spännande arbete och ett roligt arrangemang att se fram emot!

Nu kör vi!

  • Inlagt av Maja Beckman

Lika som Brahms

2010-09-13

I höst sjunger vi Ein deutsches Requiem av Johannes Brahms med bl.a. Linköpings Symfoniorkester. Instuderingen har börjat på bred front.


Johannes Brahms?

Andraalt i Chorus Lin?


Vi kan dock inte lova lösmustascher på alla damer den 13 november kl. 18:00 i S:t Lars kyrka.

  • Inlagt av Tua Holm

Chorus Lin på Kalas

2010-09-12

Tisdagen den 7 september gick Kalasmottagningen av stapeln, alltså det stora välkomstarrangemang som Linköpings universitet ordnar för nya studenter. Chorus Lin passade förstås på att visa upp sig under den inledande mässan. Fyra peppade Chorus Linare stod beredda att charma presumtiva körmedlemmar och konsertbesökare bakom ett bord prytt av affischer, bildspel, cd-skivor, tygmärken, visitkort och godisskålar.


Björn och Tua smilar i kapp.

Vi hade många besök vid vårt bord – allt från godissugna som påstod sig vara fullständigt tondöva till rutinerade körsångare som redan hade fått en tid för provsjungning.


Körsugna logopedstudenter.

"Är det ni som är blandkören?" frågade en av våra besökare, och helt riktigt är det ju vårt blandade tillstånd (både killstämmor och tjejstämmor) som skiljer oss från våra mässgrannar Lihkören och Röda Arméns Gosskör.

Grannar som inspirerade en av Chorus Lin-tjejerna att testa det här med mustasch.

  • Inlagt av Tua Holm

Pirr, pirr!

2010-08-15


Favorit i repris. Så här såg det ut vid
terminsstarten hösten 2009.

På onsdag startar Chorus Lins hösttermin och nog pirrar det av förväntan i maggropen! Höstens första rep brukar präglas av glada återseenden och uppsluppen stämning. Noter delas ut och sångröster försöker hitta formen efter 10 veckors sommarlov. Inventering i leden – vilka är med i höst, vilka pausar och lämnar sin plats till förfogande?

Du tar väl chansen att norpa en av dessa åtråvärda platser till hösten, du körsugna bloggläsare? Anmäl ditt intresse via provsjungningsanmälan på startsidan.

Vi ses!


  • Inlagt av Tua Holm

Hälsningar från Sund

2010-08-04

Det kom ett vykort under sommaren.



30/5 2010

Hej!

Här kommer ett litet vykort från Sund, där vi har haft försommarkonsert i dag. Sund ligger jättelångt söderut, nästan utanför Östergötlands karta.

Vår andraalt Annika är uppväxt i Sund. Hon ordnade såväl konsertlokal i kyrkan som picknickmiddag i trädgården utanför sitt gulliga faluröda föräldrahem. Det var en riktig sommaridyll!




I ena hörnet av familjens tomt står en stor gammal ek, så stor att vi var tvungna att kolla hur många Chorus Linare det krävdes för att nå runt den. Svaret är: många!




Konserten blev jättebra och det kom massor av folk. Stämningen på kyrkbacken efteråt var så glad och somrig att vi inte kunde låta bli att sjunga några spontana extranummer. Du skulle ha varit med!

Vi hörs! Hej då från Tua i altstämman

  • Inlagt av Tua Holm