[2006-02-04 10:51]

Glädjande körskatt från Östergötland

Ny skiva
Längtans blå blomma. Körmusik från Östergötland.
Chorus Lin
www.choruslin.se

Man behöver inte resa långt för att hitta härlig körmusik. Linköpingskören Chorus Lin har stannat i Östergötland och samlat några fina verk och visor från och om vårt vackra landskap.

"Längtans blå blomma" börjar med den välbekanta "Ack, Värmeland du sköna" fast med en helt annan text. Den östgötska melodin heter här "Östgötavisa" och Anders Ölin från Risinge diktade om "Östra Götaland och Finnspånga län" redan på 1600-talet.


Föråldrat språk
Naturligtvis har kören tagit sig an "Drömmarne" av Skänningesonen Adolf Fredrik Lindblad. Den tillhör vårt kulturarv även om Tekla Knös text är minst sagt föråldrad.

Vi har många duktiga tonsättare i Östergötland. Förre domkyrkoorganisten Uno Sandéns "Sommarpsalm" är fantastiskt vacker -- och svårsjungen. Jag hade velat höra fler nyanser och längre linjer.

Då är kören mer sams med Vreta klosters organist Håkan Alinders "Sommarhymn". Han har även arrangerat vaggvisan som Correns förre kulturredaktör Lollo Asplund skrivit till sin förstfödde.

Många pärlor

Tage Danielssons underfundiga texter har hamnat i händerna på den allt för tidigt bortgångne Håkan Parkman, och dirigenten Hans Lundgren har skaldat en klurig visa till körens 20-årsjubileum.

Här finns ännu fler pärlor. De 45 sångarna i Chorus Lin och dirigenten Anna-Carin Strand har gjort helt rätt när de botaniserat i den östgötska körmyllan.

Helena Lundberg


Corren.se - nyheter dygnet runt
http://www.corren.se
Östgöta Correspondenten
581 89 Linköping
013-28 00 00 vx