[2006-03-06]

Sångglädje med ung körklang

Konsert
Chorus Lin och Örebro Studentsångare, dirigenter Anna-Carin Strand och Fredrik Berglund
Länsmuseet, Linköping 4/3

I den magnifika inledningen omringade Chorus Lin publiken. Att behålla klangen kärnfull och intonationen ren när man inte står i en tät klunga är svårt, men körens koncentration och förmåga till just detta gjorde det till en upplevelse att sitta mitt i rummet och vara föremål för gästabudsvisan från Skåne.

Tidlös pärla
Körerna har valt ur den lättare repertoaren, till exempel folkvisor, Bacharach och Jakob Hellman. Körarrangemang av rockklassiker är riskobjekt av den typen som inspirerar skämttecknaren Bergelin till elakheter. "Honky Tonk Women" var med sin djembetrummande Afrikaprofil att föredra framför "Lady Madonna", vars effekter kändes sökta. Men kazoo-solot lät fint!
Bra att gammelfarbror David Wikander fick plats bland alla popsnören. Hans "Om alla berg och dalar" är en pärla, och Chorus Lin framförde den varsamt och vackert. Visst säger tonspråket mycket om sin nationalistiska tid, men det innehåller samtidigt en expressivitet som är tidlös!

Sensuellt arrangemang
Örebroarnas avdelning gav prov på fyndiga övergångar mellan numren. Dirigenten Fredrik Berggren hade själv arrangerat flera av sångerna.
När körer sjunger populärrepertoar är det sårbart; arrangemanget kan bli skillnaden mellan succé och fiasko. En aldrig så duglig kör kan inte göra underverk om ursprungets själ ersatts av bearbetarens önskan att också få vara häftig. Den här konsertens bästa körarrangemang var Gunnar Erikssons "Deidres samba", den innebar inte bara körens ursäkt att få sjunga en favorit, den tillförde dessutom Cornelis original ytterligare sensualism.

Betydelsefulla dirigenter
Körernas klang är ungdomlig och slank, men en lika viktig kvalitet är utstrålningen och den påtagliga sångglädjen. Båda dirigenterna är mycket duktiga och betydelsefulla. I det snabbt påbörjade extranumret dirigerades de sammanslagna ensemblerna av de hopslingarade dirigenterna i Alfvéns "Flickan hon går i ringen".

Gunnar Ekermo


Corren.se - nyheter dygnet runt
http://www.corren.se
Östgöta Correspondenten
581 89 Linköping
013-28 00 00 vx