30/10 2001 kl 07:27

KLASSISKT

Livfullt requiem

John Rutters Requiem med Chorus Lin, dirigent Anna-Carin Strand

Berga kyrka, Linköping

I OCH MED att vi närmar oss allhelgonahelgen så kan vi i konsertprogrammen se att "Requiem", alltså en dödsmässa, av olika tonsättare framförs i flera kyrkor. De ligger på olika våglängd, och lättast i tonen av dem jag känner till är nog de av Fauré respektive Rutter. (Båda dessa framförs för övrigt i domkyrkan nästa helg.)

Rutter har ett sätt att skriva och kommunicera med lyssnaren som jag upplever som äkta utan att vara spekulativt. Det är lätt att känna sig tilltalad och genast tycka om musiken. Det låter aldrig "svårt", ibland är det så enkelt sammanställt att man nästan undrar hur han vågar. Instrumentariet till hans "Requiem" är annorlunda, också det enkelt men verkningsfullt: orgel, flöjt, oboe, cello, harpa, pukor och klockspel.

Uppbygglig unison sång

Det börjar lite hotfullt med ett dovt mullrande basregister i orgel, cello och pukor. I sin första insats kontrasterade Chorus Lin mot detta med en sval körklang. På det hela taget var deras naturliga sångsätt kongenialt med karaktären i Rutters verk. I de ganska få starka partierna visade kören prov på en forteklang som var rejält bärig utan att förfalla till råhet. Och så fint det lät när de sjöng unisont! Att få ta del av vårdad unison sång kan vara mycket uppbyggligt, jag har fått motsvarande upplevelser av partier i Faurés "Requiem".

I några satser var pålitliga Susanne Edlund sopransolist. Hon sjöng okonstlat och vackert, hennes röst och sångsätt är helt rätt för den här genren.

I slutet anknyter Rutter till början, och ger därmed verket en naturlig och motiverad form. Atmosfären är förhållandevis ljus: inte "slutet gott, allting gott" men en innerlig bön om frid, kanske inte endast för de döda utan för oroliga själar över huvud taget.

Före "Requiem" spelades några underbara solostycken av Benjamin Britten, bland annat spelade Irene Kastner harpa. Oboisten Bela Tarrodi hör vi ofta här i stan som ensemblemusiker, det kändes bra att denna gång få höra vilken utmärkt solist han är.

Det hela tog exakt en timme, vilket var väl använd tid av vilodagen.

GUNNAR EKERMO


Corren.se - nyheter dygnet runt
http://www.corren.se
Östgöta Correspondenten
581 89 Linköping
013-28 00 00 vx