[2003-11-11 02:00]

Anna-Carin lägger tonvikt på musiken

En energikälla som aldrig sinar

LINKÖPING
Musik ger energi som ger musik som ger energi som...

Den som påstår att perpetuum mobile (evighetsmaskinen) är en omöjlighet har aldrig träffat Anna-Carin Strand, dirigent för Chorus Lin, biträdande director musices på universitetet, lärare, körsångare, lustspruta. Uppbackare av lokalt musikliv och på lediga stunder uppfödare av - arabhästar!

- Jag får göra precis vad jag vill och för det mesta när jag vill det också, säger hon.

Det vill säga i ett kör. Anna-Carin sjunger, spelar och dirigerar oavbrutet. Hobbyn har blivit hennes levebröd, har varit så i flera år.

- Jag är tjänstledig från Liljeholmens folkhögskola för att jobba på universitetet och i Vadstena.

Firar 20-årsjubileum
Mest uppmärksamhet får rollen i Chorus Lin, Linköpings blandade studentkör som firar 20-årsjubileum nästa år. Anna-Carin har varit dirigent sedan 1995.

- Hon har en sån enorm energi och vilja att man nästan blir mållös, säger Charlotte Perhammar, en av körsångarna.

Men det tror vi inte på. Mållösheten alltså.

Den som ska sjunga alt och samtidigt göra pr för kören får inte tystna. Risken är också obefintlig i Chorus Lin.

- Alla borde få möjlighet att musicera på något sätt eftersom det ger en sådan kroppslig och själslig stimulans, tycker Anna-Carin.

Därmed inte sagt att vem som helst platsar i hennes studentkör. Det är som att ta sig genom ögat på en stoppnål.

- Vi fyller på med ungefär fem studenter av de 35--40 som varje termin försöker komma med.

Lagom omsättning
Chorus Lin har drygt 40 medlemmar från alla fakulteter. Tillräcklig kontinuitet för att det ska kännas tryggt, lagom omsättning för att inte fastna i gamla skivspår. Ungefär två tredjedelar är studerande.

- Vi har stor nytta av långa utbildningar. Sedan finns det körmedlemmar som stannar när de läst färdigt eller kommer tillbaka efter några år.

Ursprungskonceptet "en trevlig kör med varierad repertoar och hög musikalisk kvalitet" har behållits och vidareutvecklats. På menyn finns bland annat madrigaler, folkvisor, körlyrik, jazzlåtar, studentikosa sånger, festsånger, sakral musik och moderna körverk.

I presentationen understryks samtidigt att Chorus Lin lägger stor vikt vid det sociala umgänget.

Det räcker inte att sprida toner, gemytet är nästan lika viktigt. Och grupparbetet. Ansvaret för noter, arkivering, dataregi-strering, reklam, sponsorjakt är uppdelat. Det finns till och med en affischuppsättningsgrupp.

Höras och hyras
Ekonomin är ett kapitel, eller kapital, för sig. Chorus Lin gör ett par stora konsertuppsättningar varje termin och planerar att spela in en ny skiva under 2004, men kassan är mager.

- Varje cd-produktion kostar 40 000--50 000 kronor. Vi får ligga i för att det ska gå runt.

Noterna är kanske den viktigaste egendomen, näst efter körens samlade musikalitet. Chorus Lin drivs som en studiecirkel och Anna-Carin Strand arvoderas genom Folkuniversitetet. Varje onsdag är det repetition, som förstärks med körinternat åtminstone en helg per termin. Man har också rikligt utbyte, samarbete och internationella kontakter.

Kören kan både höras och hyras. Den framträder hel eller i delar men lär bli större än någonsin nästa år då alla gamla medlemmar bjuds in till jubileumsfestligheterna. Som styrelsemedlem har Anna-Carin ett ord med i laget även där.

Hon leder också en 20-poängskurs i körsång på universitetet, är dirigent för den akademiska damkören Linnea och sopran i Östgöta kammarkör.

Aktiv i kyrkan
Om det är det hela? Nej, halva. Måndagar, torsdagar och fredagar tjänstgör Anna-Carin som sång- och körpedagog, gehörs- och pianolärare på folkhögskolan i Vadstena. Hon är dessutom aktiv i Linghemskyrkan och gör diverse framträdanden ihop med sin man Mats Strand, violinpedagog på Lunnevads folkhögskola. Tonvikten i familjen läggs på musik och dottern Clara, 4 år, har en fiol bland leksakerna.

Anna-Carin har för övrigt basfärdighet som barnskötare. Efter utbildning till sång- och körpedagog i Stockholm och Örebro blev fritidsintresset hennes jobb. Även om det fortfarande kan vara diffusa gränser mellan det strikt yrkesmässiga och idealiteten.

- Det är ett privilegium att få leva på det roligaste som finns.

Vad är jullov?
Energikällan sinar aldrig. Annars finns det kraft att hämta i stallet. Anna-Carin hjälper pappa Ingemar Lööf med uppfödning av arabhästar.

- Jag rider en del, det är fin avkoppling när jobbet blir som mest hektiskt.

Nu väntar en intensiv period i slutet av året. Andra må ta det piano, körsångare och dirigenter gör det inte. Jullov, vad är det?

PITAS HÖGFELDT

FAKTA:
Namn:
Anna-Carin Strand
Född: 1969
Yrke: Sång- och körpedagog.
Familj: Make Mats Strand, dotter Clara, 4 år.
Bostad: Törnevalla.
Dold talang: Ridning.
Bästa stunden på dagen: Kvällstid, då är kreativiteten som störst.


Corren.se - nyheter dygnet runt
http://www.corren.se
Östgöta Correspondenten
581 89 Linköping
013-28 00 00 vx